top of page

על השראה, עיצוב והחיים עצמם

על השראה, עיצוב והחיים עצמם

כי האדם עץ השדה - עיצוב ביופילי

ביופיליה: ביו-פיליה "אהבת החיים או מערכות חיים". הקשר של המין האנושי עם הטבע. הפילוסוף אריך פרום השתמש לראשונה בביטוי זה כדי לתאר נטייה פסיכולוגית של משיכה לכל מה שחי וחיוני.

השערת הביופיליה (The Biophilia Hypothesis) פותחה בעידן המודרני. אדוארד וילסון, ביולוג, חוקר טבע וסופר אמריקאי, הציג ופרסם את ההשערה בספרו "ביופיליה" לפיה קיימת נטייה אנושית מולדת לחפש קשרים עם הטבע, ועם יצורים חיים אחרים.


התכנון הביופילי מסוגל להפחית לחצים, לחזק את היצירתיות ובהירות המחשבה, לשפר את רווחת המשתמשים ולהמריץ תהליכי ריפוי; בסביבה האורבנית שבה אנחנו חיים התכנון הביופילי יכול לשפר את איכות החיים שלנו. הוא נחקר במהלך השנים והמסקנות מבוססות על מגוון מחקרים וראיות אמפיריות.


כשאני חוזרת כמו תמיד לנקודת ההתחלה, ל"למה" שלי –למה עיצוב? התשובה היא כי זה לא רק יפה לעין אלא טוב לנפש ל-well being שלנו. זוהי לגמרי מטרתו של העיצוב הביופילי.

s תל אביב תכנון עיצוב וביצוע הגג: גנן על הגג בשיתוף גרין וול, מתוך אתר גנן על הגג start up nation


לאורך ההסטוריה אפשר לראות את הקשר בין האדם לטבע. לפני המהפכה התעשייתית והעיור המואץ האדם חי בסביבה חקלאית וקרוב יותר לטבע, אבל גם אחריה אפשר לראות ההשפעה של הטבע הן באדריכלות עצמה, הן בקישוטיות בתקופות השונות וכמקור השראה לאמנות. זאת מתוך הבנה אינטואיטיבית שקרבה לטבע משפרת את חיינו.


הביופיליה הפכה במהלך השנים לפרקטיקת תכנון. התכנון והעיצוב הביופילי נעשים בצורה מכוונת ונבחנו כמשמעותיים בתכנון סביבות עבודה. יתרונות של חלל עבודה כזה – מוריד לחץ וניצול ימי המחלה ומעלה פרודקטיביות, יצירתיות ורווחה נפשית.

התכנון הביופילי מתחיל בתכנון העירוני ממשיך באדריכלות, כיוונים של המבנה והעמדתו במגרש, תכנון חלונות והכנסת אור טבעי, חלוקת חלל בין המעטפת למרכז הבניין ועוד.


אז איך נשפר את הסביבה כדי לייצר חלל מיטיב, איך ניישם את העקרונות הביופילים?

מחיצות בצורות זורמות ואורגניות שמאפשרות כניסת אור יום וחשייפה לחוץ


יצירת אפשרויות שהיה בטבע

ראיות אמפיריות מראות כי רגשות חיוביים, התרעננות מנטלית ותוצאות חיוביות נוספות עשויות לקרות כתוצאה משהיה קצרה בטבע אפילו של 5-20 דקות.

כאשר חשיפה ארוכה אינה אפשרית, נדאג להתערבות ביופילית במקומות בהם אנשים עוברים בתדירות גבוהה כך שתהיה להם אפשרות חשיפה. יצירת טבע חיצוני לשהיה – גינת מרפסת/גג או במיקום אחר בבנין.

גן עצי הלבנה בבניין הניו יורק טיימס בניו יורק – חלל הנמצא במרכז הבניין, כך שכל מי שנכנס או יוצא ממנו עובר בקרבתו.


קשר ויזואלי עם הטבע

בחלל משרדים על מנת לשפר את חווית השהיה במקום אפשר לנקוט במספר אסטרטגיות כדי ליצר קשר עם הטבע. הבחירה נעשית על פי התנאים בשטח. אפשרויות ישום:

  • רואים רחוק רואים שקוף – למקסם את החיבור לנוף החיצוני ולקו האופק. לאפשר לכמה שיותר עובדים גישה אליו. החיבור עם החוץ מאפשר ראיה של מזג האויר ועונות השנה, יום ולילה, לאלה גם יש השפעה חיובית.

  • יצירת קו ראיה לנוף מתוכנן ע"י והכנסת צמחיה לתוך החלל; זה יכול לכלול למשל התקנת קיר ירוק, צמחיה גדולה או דימויי נוף מלאכותיים כמו טפטים.

  • דגש על כיוון הפניה של שולחנות העבודה על מנת למקסם את המראה אל החוץ

  • עציצים שולחניים לעובדים, קטן אך משפיע.

חלונות בחלל המרכזי לשימוש הכלל, ישיבה פונה לכיוון עם ראיה לחוץ ללא חסימה – מתוך אתר we work


מים - מראה לנוף עם מים כמו אגם או ים, או גישה פיזית לגופי מים טבעיים או מלאכותיים עשויים אף הם לשפר את התגובה הבריאותית ולסייע בהפחתת לחץ. ניצול הקול הנוצר כתוצאה מאלמנט קטן של מים זורמים והאפשרות לגעת בהם ייצרו תגובה חיובית. גם לתמונות טבע המכילות אלמנטים הקשורים למים יש השפעה חיובית.


חומרים – שימוש באלמנטים טבעים וצורות אורגניות. שימוש בחומרים טבעיים והכנסתם לחלל כמו עץ, חלוקי נחל, אבן וכן שימוש בצורות אמורפיות בעלות תחושה טבעית גם הם תורמים לעיצוב הביופילי.


ריחות – שימוש בצמחים ושמני עצים מעבירים את תחושת הטבע ונותנים עוד שכבה ועומק.


תאורה – אור יום טבעי הוא תמיד התאורה המועדפת, אבל גם בשימוש בתאורה מלאכותית יש לקחת בחשבון את ההשפעה על האדם ואת הפעילות הספציפית שמתבצעת. לכל צבע ועוצמת אור יש השפעה אחרת והתאמה לסוג העבודה המתבצעת ומשך זמן השהיה.

חומרים טבעיים כמו עץ וחלוקי נחל, אלמנט מים שמוסיף גם צליל כחלק מהחויה בחלל


תמיד נעדיף אלמנטים טבעיים על פני מדומים, אבל לא תמיד יש לנו אפשרות להכניס את אלו לחלל. גם תמונות, טפטים או מסכים יכולים לסייע, אם כי באפקטיביות נמוכה יותר.


לסיכום, התכנון והעיצוב הביופילי מתפתחים כל הזמן ככל שנעשים יותר מחקרים ונבחנות יותר שיטות יישום.

זה נכון למקומות עבודה שם נדרשת פעילות ספציפית אבל גם לשאר החללים שאנחנו שוהים בהם ולבתים שלנו. את התכנון המדויק נתאים לשימוש הספציפי בחלל.

אז למרות שהעיצוב הביופילי מורכב מפרמטרים שונים, מתחיל בתכנון האדריכלי וממשיך לתכנון הפנימי, בכל זאת אי אפשר שלא לסיים בקריאה להתחיל בקטן – לכו לקנות לכם עציץ!



Comments


2R6A9603-Edit.jpg

נעים מאוד, אסנת ברק.

מתכננת. מעצבת. מלמדת. מצלמת. כותבת. אוהבת חומרים, אנשים והחיבור ביניהם.  במסע יומיומי של גילוי השראה בדברים שסביבי, צבע, חומר, יצירה ויוצרים.

אני כותבת על מה שגורם לי להתרגש, להתלהב ולרצות להמשיך ולחקור. מתרגמת למילים ותמונות את ההרגשה שמעבירים אלי חפץ, חומר או יצירה.

פוסטים אחרונים:
ואל תפספסי גם את זה...
bottom of page